Praktisk information

Print gerne dette papir ud og tag med på rejsen

Rejsen

De fleste vælger at rejse med Air France via Paris eller KLM via Amsterdam, da det ofte er billigst. Aeroflot og Air Canada, er også billige, men der er en del ventetid når man mellemlander.

Husk at myndighederne i alle lufthavne er strikse og ikke tillader, at man medbringer væsker, tandpasta, deodoranter og lign. i håndbagagen. Man kan dog købe alt dette i tax-free shoppen ved afrejse. Bemærk, at der er langt fra den ene ende af lufthavnen til den anden ved flyskifte i Paris.

Det er en lang rejse til Cuba, og I må være forberedte på måske at vente et par timer på at få bagagen udleveret i Havana. Vær også væbnet med tålmodighed i paskontrollen i Havana. Det kan tage tid. Cubanere er ikke kendt for deres hurtighed. Så tag gerne noget vand på flaske med fra Flyet.

Det koster mellem 25 og 35 CUC i en taxa fra lufthavnen til Hotellet. Her plejer kursisterne at deles om denne udgift. Man veksler til CUC i lufthaven, men kun til brug de første par dage, for kursen i lufthavnen er ikke så god

Så sørg for at have dine papirer med din rejseforsikring gennem bl.a. Gouda, Europæiske eller IHI, klar ved ankomst i Havana hvis de spørger efter dem.

• Når man skal hjem igen, check ind mindst 2 timer før, der er altid lang kø.

Hotellet

Der bestilles altid enkeltværelser til alle, som ikke beder om dobbeltværelse. Værelserne bliver tildelt ved ankomsten, hotellet har brug for dit pas for at tjekke dig ind, som sker i receptionen. På hotellet er vi tilknyttet/registreret under ADAS-travel. Man kan bede om en liste til de andres værelser, så man kan ringe til hinanden.

Alle værelser har aircondition, safety box og enkelte også en hårtørre.

Den første dag eller aften man ankommer, er det også muligt at spise i restauranten, som har en buffet. Den er åben mellem kl. 19.00-22.00 i hotellets restaurant. Der er morgenbuffet mellem kl. 7.00-10.00, begge dele er med i prisen. Hvis man en dag vil ud og spise i byen, kan man sige man vil skifte aftensmad til frokost, så fortæller de om det skal spises i caféen eller restauranten og tidspunktet, som normalt er mellem kl. 13.00-15.00

Vores guide vil søndag formiddag kl. 10:30, hvis der er nogle, der har brug for ekstra hjælp til at skifte værelse eller andet. Det er også her  der skal betales det ekstra aktivitets gebyr til vores guide på de 150 euro, som betales kontakt, ellers kan de betales mandag til mødet.

Hotellet ligger i et roligt kvarter. Der er ca. 10 minutters kørsel til en lille strand ved et badehotel. Tag badetøj med, da der er pool på hotellet, og vi plejer også at tage en tur til stranden i weekenden, den ligger 45 min. kørsel fra hotellet.

Man må godt have venner på besøg på hotellet. Cubanere kan kun færdes på hotellet, når de har et egentlig ærinde, evt. at besøge jer. Cubanere må ikke komme op på værelserne, medmindre de har tjekket ind og dermed bor på hotellet.

Vasketøj kan afleveres i poser til personalet, så får man det vasket tilbage mod betaling, men tjek prisen først, de tager en lidt høj betaling, så vi anbefaler altid at hænge en lille snor op på balkonen og selv vaske lidt i hånden. Der er internetforbindelse på hotellet, og den virker (men langsomt). Den koster 1 CUC i timen. Man kan købe internetkort i reception og koble sig på sin mobil eller pc.

Velkomst og infomøde finder sted mandag morgen, hvor alle mødes i hotellets Café kl. 9:00.

Valuta

• 1 CUC = ca. 7 DKK

Der kan ikke veksles hjemmefra til cubanske dollars convertibles (CUC). De kaldes også pesos convertibles. Man må endelig ikke forveksle CUC med de lokale pesos, som cubanere bruger i rationeringsbutikkerne, men som udlændinge ikke kan bruge til så meget andet, end at købe lidt frugt og grønt på de lokale markeder. Den cubanske dollar (CUC) følger kursen på den amerikanske dollar og er normalt noget lavere end euro. Overalt hvor der her refereres til dollars, er det CUC, der tænkes på. På http://www.xe.com/currencyconverter/ kan man se kursen på både de lokale pesos og CUC.

Alle bør tage Euros med hjemmefra. Euros kan ikke bruges som betalingsmiddel, men de kan veksles til CUC. De kan også veksles ved et lille vekslehus, som ligger ved en bank, kun 5 minutters gang fra hotellet. Man skal IKKE prøve at veksle på gaden! Der er mange af disse veksle huse, rundt omkring i Havanna og man kan også veksle i bankerne.

Der findes også mulighed for at veksle danske kroner i enkelte banker

Det er muligt at bruge VISA kort til at hæve i automaterne som også er ved bankerne, men husk der er gebyr på hver gang du hæver, dog er det kun muligt at hæve ca. 200 CUC dagligt, afhængig af kursen.

Det er svært at sige noget om, hvor mange penge, man har brug for i lommepenge. Et skøn er ca. 4000 kroner.

Der er dog ikke meget at købe i Cuba udover CDer, rom, cigarer, samt lidt kunst. Til gengæld foregår der altid noget man kan gå ud og opleve. Vil man ud til musikarrangementer, er der entré overalt.

Vaccinationer og myg

Det er en god idé at være vaccineret mod stivkrampe og leverbetændelse (Hepatitis A). Det er de fleste rejsevante mennesker allerede. Det er også en god idé at have en myggebalsam med hjemmefra. Det er svært at opdrive i Cuba, og der kan være myg formiddag og aften. Der er ikke myggenet på værelserne. Husk din egen medicin, hvis du tager noget særligt, da det er dyrt at købe medicin i Cuba. Der er et eneste hospital for udlændinge, som ligger tæt på hotellet. På Hotellet har de en sygeplejeske tilknyttet.

Undervisningen

Det er jo det, det hele handler om. Undervisningen foregår på hotellet.

Vi deler op i 2 eller 3 hold, et for begyndere, et for let øvede og et for øvede. Et af holdne danser indendørs i en sal med aircondition og det andet udendørs under et stort halvtag ved cafeen. Den første dag bruger cubaner de første 30 min. på at instruktørerne skal finde ud af jeres niveauer og få jer placeret på det optimale hold.

Alle får en cubansk dansepartner, men selve undervisningen sker som sagt på hold, som varetages af to undervisere som taler engelsk eller har en tolk på. Der er en guide og tolk til rådighed, som oversætter fra spansk til engelsk, når det er påkrævet. Du må være forberedt på, at din dansepartner måske ikke taler så godt engelsk. Vores lærere og hjælpeundervisere er gode til at vise øvelserne langsomt, men man skal være forberedt på, at de ikke nødvendigvis har den samme pædagogiske metode, som der undervises efter i Danmark. De har en anden måde at undervise på, men den virker lige så godt bare anderledes. Det meget vigtigt man som kursist selv giver udtryk for hvis man ikke forstår noget eller har et problem, for så er de der straks til at hjælpe.

Hvis kemien mellem en kursist og en dansepartner ikke fungerer, forsøger vi at skaffe en anden eller bytte rundt mellem dem som er på holdne. Alle må forberede sig på, at det er en del af den kulturelle oplevelse at lære at forstå den lokale mentalitet og energi, som er meget spændende. Vi sørger altid for at skaffe et antal høje fyre til de høje piger. Mænd må regne med at dansepartnere i Cuba er lavere end dem selv. Men det behøver I ikke at være kede af, lige som de mandelige danser, er det nogle supersøde og dygtige dansepiger.

Vi starter hver dag med et informationsmøde kl. 9.15 om morgenen, som alle SKAL deltage i. Den første dag om mandageen er det kl. 9:00.

Kl. 9.30 er der opvarmning, hvor der trænes andre typer danse, såsom son, og rumba og afro-cubanske danse. Derefter er der tre timers salsa, rueda de casino, efter en time holder vi 10 min. pause og efter næste time er der en pause på 20 min., så man kan få lidt at spise. Det kan være en bolle man har gemt fra morgen buffeten, en snack man har med hjemmefra eller nogle kiks man har købt i hotelles kiosk.

OBS! Det er lang tid man danser, så det er en god idé at medbringe bløde sko, fx gummisko, men som er dansegummisko, så man kan dreje på dem.

Gulvet vi danser på er lidt hårdt. Man sveder meget til undervisningen, så der bliver brug for godt med deodorant og evt. en T-shirts til at skifte. Der er ingen regler om at danse i shorts eller lange bukser. Alt form for træningstøj anbefales.

Ture og nattelivet

På kursets første dag om eftermiddagen, tager vi Jer med på en rundtur i Havana Vieja, som er det gamle Havana. Dette er en del af aktivitetspakke.

Næste dag og eftermiddagen, tager vi ud og danser sammen med alle cubanerne på et spillested tæt på hotellet. Dette er ogå en del af aktivitetspakke.

Det er efter eget valg, om man vil deltage i disse nedenfor beskrevet aktiviteter og man betaler selv entre og kørsel (også hvis man invitere sin dansepartner med)

Der er også mulighed for andre ture efter ønske. Vi tager ofte ud sent på eftermiddagen til de forskellige spillesteder, hvor mange gode og kendte bands giver koncerter. Vi anbefaler altid disse eftermiddags/ tidligt aften koncerter, så man ikke er træt, når vi skal i gang med dansen igen næste morgen.

I weekenderne går vi nogle gange ud og ser nogle af de største grupper spille sener på aften men her starter koncerten først ved midnat.

I Cuba er der tradition for at tage pænt tøj på, når man går ud.

Hvis I vil ud og se et danseshow eller cabaret shows (flotte fjerprydede hovedbeklædninger og dragter), skal I være indstillet på, at det ikke er helt billigt. Det koster ca. 40 CUC på Paricien og 80 cuc på Tropicana, men det hele besøget værd.

Vi plejer også at tage ud til rumba- og folkloresteder som forgår lørdag og søndage. Det også muligt at komme ud og se religiøse ceremonier med musik og dans, her spørger man bare vores gide som så tager med.

Søndage plejer vi ofte at tage ud og nyde dagen på den fantastiske Santa Maria strand, der kun ligger 30-40 minutter fra Havana.

Gå i byen med din dansepartner

Som de fleste nok ved, har cubanere ikke mange penge. Når I tager dem med ud, er det derfor jer, der kommer til at betale for dem. Det er op til dig selv, hvor meget du vil invitere din partner ud. Men det plejer at være en rigtig god idé, fordi du på den måde har én at danse med, som du har et trygt forhold til. Du vil oftest aftale at mødes med ham/hende foran dansestedet, hvorefter du betaler entréen. Det er forholdsvis billigt at gå ud, men prisen afhænger af, hvilket band, der spiller. Entréerne ligger mellem 5-20 CUC.

Husk! Du betaler alle de omkostninger, som er forbundet med din dansepartner, når I går ud (både entré og drikkevarer samt deres taxi frem og hjem beløbet til taxi samlet er 10 CUC). Cubanerne får deres løn udbetalt i lokale pesos fra skolen, som svarer til ca. 20 CUC om måneden. Det er derfor ikke meget, de har at leve for. Når og hvis du tager din dansepartner med i byen under opholdet, vil han/hun forsøge at betale sin egen entré i lokale pesos (100-200 af dem svarer til 5-10 CUC ), hvis det er muligt. Dermed sparer han/hun penge, og det bliver også billigere for dig. Hvis din dansepartner hjælper dig med at få vekslet penge til lokale pesos, vil der ikke komme yderligere vekselgebyrer. Du kan også benytte den lokale møntsort til at købe frugt, pizza, vand eller lign. ved lokaler boder i byen.

Drikkepenge

Cubanere får som sagt meget få penge fra den cubanske skole for at være ansat som dansepartnere i 14 dage på kurset. Derfor har vi en regel om, at kursisterne betaler drikkepenge, når kurset er slut. Drikkepenge til ens dansepartner betales den sidste undervisningsdag (fredag). Beløbet er 200 Euro for to uger. Fra ledelsens side betaler vi lærere, tolk og guide. Vi har af flere årsager valgt ikke at inddrage dette beløb i kursusprisen, da der er en psykologisk årsag til, at kursisten selv skal give drikkepenge til deres danse partner.

Som rejsende i Cuba skal man regne med, at der forventes lidt drikkepenge. Beregn omkring 5 % i drikkepenge ved restaurantbesøg, drikkepenge til guider og lign. Læg også lidt drikkepenge til dem som gør rent på værelset.

Shopping og lommepenge

Man kan købe cigarer, rom og CD’er med lokale musikere. Derudover er det begrænset, hvad man kan købe på Cuba, og tingene er generelt dyre på grund af embargoen. Den betyder, at de få lande, der handler med Cuba, har en slags monopolstatus. Men der er shopping centre mange steder. Det som ligger ved hotel Comodor er stort og kun 5 min. kørsel fra hotellet og så der en lille strand ved det hotel, hvis man vil en tur i hav vand.

Gaver

Hvis nogle af Jer har tøj, T-shirts, bamser, legetøj, sko eller lignende, som I ikke skal bruge mere, og som i har plads til i kufferten, vil cubanerne være mere end henrykte for at tage imod det. Alt kan bruges i Cuba.

Cubanere er et meget taknemmeligt folkefærd og har meget begrænsede muligheder for at købe ting såsom kuglepenne, lightere, parfume og tøj. Det kan derfor varmt anbefales at medbringe den slags ting som gaver og give det væk ved afrejse til dem eller de på kurset, man har fået bedst kontakt med.

Maden

Cuba er kendt for mange eksotiske ting, men ikke for sin madlavning. Man får udemærket mad med frugt, grønt og kød, samt fisk på hotellet, men der er ikke megen afveksling. Det er en fin idé at have yoghurt piller med til at stabilisere maven. Men hvis man bare holder sig fra at drikke vandet eller spise fisk og skaldyr på gaden, er man rimelig sikker. Tag gerne sunde snacks med hjemmefra, som man ikke kan købe dernede.

Elektricitet

Der er 110 Volt på Cuba. Der er dog én stikkontakt på hotelværelset med 220 Volt. Det er den kontakt, som airconditionanlægget er tilsluttet. Skal man bruge el, kan man bare tilslutte 110 volt kontakten, den ekstra forskel er at det bare gør lidt langsommer når man skal oplade. Man kan også medbringe et apparat, der kan klare 110 volt eller medbringe en lille transformator, der kan omstille fra 110 til 220 volt, som vores apparater normalt passer til. Der er også et stik på badeværelset med 110 vold og både dem inde på værelset og det på badeværelset, har så det går til amerikaske og europiske elektriske aberater.

Vand og toiletpapir

Vand i vandhaner kan ikke drikkes, og det kan anbefales at købe vand i større mængder, da vand i supermarkedet kan være udsolgt, og der kan være langt til næste butik. Der findes en lille kiosk på hotellet, og der ligger et større supermarked ca. 5 minutters gang derfra. Luftfugtigheden er høj i Cuba, og man har brug for at drikke meget vand.

Der vil stort set aldrig være toiletpapir at finde på offentlige toiletter i Cuba. Det kan derfor anbefales altid at have lidt toiletpapir med i tasken, når man er ude. Generelt er toiletterne spartanske i forhold til danske forhold.

Det er meget vigtigt ikke at smide toiletpapir i toiletkummen, det skal i spanden ved siden af toilettet. Dette gælder også på hotellet.

Vejret

Vejret i Cuba er generelt godt på alle tider af året. Men når der kommer en regnbyge, lægger man mærke til den! Så det er en god idé at medbringe en paraply og nogle sko, der kan tåle vand. Se vejrforhold på www.dmi.dk

Visum

Der kræves visum for at rejse til Cuba. Læs om erhvervelse af turistvisum under menuen "Salsa kurser i Cuba" ved punktet "Turistvisum til Cuba".

Ekstra rejsetips

• Mobiltelefoni: Der er dækning på Cuba, men det er dyrt både at modtage og afsende SMS. Tjek hos dit mobilselskab før afrejse.

• ’Via Azul’ – er et billigt rejseselskab, hvis man skal rejse rundt i Cuba.

• Salsa- og musiksteder i Havana finder man online her: http://promociones.egrem.co.cu/

• Tag gerne en sandwich med til jeres dansepartner fra morgenbuffeten, så bliver de glade (mange af dem kommer nemlig ofte på arbejde på tom mave, da de skal tidligt op).

• Massage på hotellet. Det er fantastisk, og koster kun 15 CUC

• Man må max eksportere 1 liter rom og to kasser Cigarer med til DK.

• Der er et stort marked nede ved havnen i gamle havana, hvor man kan finde kunst og andre fine ting.

• Lørdag og søndag er der mulighed for at bestille en tur, hvor man sejler ud og kigger efter delfiner og kan svømme med dem, og den kan kun anbefales (ca 120 CUC). Spørg ved hotel udflugts service, de sælger også mange andre endags ture.

• Hvis man skal have en cubansk gæst til overnatning, skal man betale direkte receptionen, det inkl. morgenmad.

• "1830" er et af de mest populære dansesteder – der er dog kun åbent torsdag og søndag aften, vi tager derover om torsdagen.

• Taxa fra byen til hotellet – koster 10-15 CUC. Man kan også gå ned på gadehjørnet ved gade 41 og tage en lokal bustaxa, hvor man deler med andre og kun betaler 2 CUC. De kører dog kun en rute.

• En god idé er at tage Proteinbars, eller hvad man nu godt kan lide med hjemmefra, da det ikke kan købes derovre.

• Man skal være påpasselig med at spise fisk og skaldyr (ikke på hotellet, men andre steder)

• Tag jeres vaccinations bog med.